Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για αποτρίχωση;

Τα περισσότερα κορίτσια μετά από κάποια ηλικία αρχίζουν να νοιάζονται για την εξωτερική τους εμφάνιση. Ένα μέρος αυτής είναι και η τριχοφυϊα, η οποία μπορεί να είναι έντονη ιδιαίτερα αν είναι μελαχρινή ή έχει ξεκινήσει η περίοδος

Πολλές φορές λοιπόν τα κορίτσια νιώθουν αμηχανία, περίεργα, μπορούν να νιώσουν ακόμα και ντροπή για την εμφάνισή τους. Συναισθήματα που σε κάθε περίπτωση πρέπει να βάλουν σε σκέψεις τους γονείς και να σκεφτούν μήπως είναι καλύτερα να συμφωνήσουν με το παιδί τους και να επιλέξουν μαζί τη σωστή μέθοδο αποτρίχωσης.

Είναι προτιμότερο μία μητέρα ή ακόμη και ο πατέρας να πάει ο ίδιος το παιδί του ή να το βοηθήσει να απαλλαγεί από την τριχοφυϊα και να έχει τον έλεγχο, από το να πάρει ένα μικρό κορίτσι το ξυραφάκι στα χέρια της και να αρχίζει να ξυρίζεται σε όποιο σημείο εκείνη επιθυμεί.

Με άλλα λόγια οι γονείς είναι προτιμότερο να ξέρουν τι κάνουν τα παιδιά τους-ακόμα και αν αυτό αφορά το θέμα της αποτρίχωσης-, παρά να ανακαλύψουν ότι γίνονται πράγματα κρυφά από εκείνους.

Το να χειριστείτε ως γονείς το ζήτημα της αποτρίχωσης είναι μια ειδική πρόκληση. Κάποιες φορές η μικρή μπορεί να επιμένει κυρίως για λόγους συναγωνισμού με τα άλλα συνομήλικα κορίτσια χωρίς να υπάρχει αληθινή ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να της εξηγήσετε το πόσο τυχερή είναι, επειδή για παράδειγμα το ξανθό χνούδι δεν φαίνεται τόσο έντονα, έτσι δεν χρειάζεται να μπει στην διαδικασία του κάθε λίγο και λιγάκι να ξυρίζει- αποτριχώνει τα πόδια ή το μουστάκι της. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να αποθαρρύνετε το παιδί σας. Είναι σημαντικό το παιδί να νιώσει ότι είστε δίπλα του και ότι μπορείτε να του λύσετε οποιαδήποτε απορία.

Στην πράξη τι κάνετε;

1) Εξηγήστε ότι αν ξεκινήσει να ξυρίζει τα πόδια της, θα πρέπει να γίνεται συνέχεια καθώς η τρίχα αγριεύει και το δέρμα ερεθίζεται.
2) Διαπραγματευτείτε το ζήτημα. Αν θεωρείτε ότι είναι μικρή για αποτρίχωση ή ότι η επιμονή της είναι υπερβολική, εξηγήστε τους λόγους χωρίς να λέτε ένα αυθαίρετο «όχι» συνέχεια. Αν πάλι δείτε ότι η τριχοφυΐα μετατρέπετε σε καθημερινή συζήτηση τότε ίσως είναι καιρός να σεβαστείτε την επιθυμία του παιδιού σας.
3) Δώστε της υποστήριξη. Μιλάμε για το σώμα του παιδιού σας, πράγμα που σημαίνει ότι η απόφασή σας μπορεί να επηρεάσει το πως βλέπει και νιώθει για τον εαυτό του. Αν πάλι επιμένετε στην άρνηση, προτιμήστε να αφήσετε το θέμα ανοιχτό λέγοντας, « Όχι δεν θέλω να ξυρίσεις τα πόδια σου, όμως μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε το θέμα σε έναν μήνα».
4) Αν πείτε το πολυπόθητο «Ναι» να ξεκινήσει αποτρίχωση , πρέπει να της αναφέρετε τις επιλογές που έχει, όπως για παράδειγμα ξυράφι, χαλάουα, λέιζερ, αποτριχωτική κρέμα, κερί!
5) Ξεκινήστε σταδιακά. Επισκεφθείτε μια αισθητικό για να την βοηθήσει στο αραιώμα των φρύδιων ή να κάνει αποτρίχωση στην περιοχή της μασχάλης. Έτσι θα κάνετε το κοριτσάκι σας να νιώσει καλύτερα και με αυτό τον τρόπο θα «τρενάρετε» για λίγο το θέμα «αποτρίχωση» λέγοντάς της πως: « Φέτος θα ξεκινήσουμε μ’αυτά και του χρόνου θα κάνουμε τα πόδια»!

Tags :